CO MA GREJPFRUT?
Cierpki smak nie zachęca na początku. Jeśli jemy to chcemy jeść coś co jest słodkie, delikatne, ostre. Trudno przekonać się do czegoś co jest kwaśne i gorzkie jednocześnie, a taki jest właśnie smak grejpfruta. Dlatego często podawany jest z cukrem, tworząc w ten sposób słodszy deser. Można go jeść tak, a można spróbować przekonać się do jedzenia go bez dodatków, gdyż naprawdę warto.
Dzięki supermarketom grejpfruty są obecne dostępne przez cały rok. Jeden owoc dziennie jest świetnym dodatkiem do diety. Jest kwaśny i w większości składa się z wody, więc nie ma właściwości kalorycznych, jak wiele innych owoców. Ma cenne właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki czemu wzmacnia odporność. Warto jadać go w okresie najczęstszych przeziębień i zachorowań, ponieważ jest jak owocowa witamina C. Jeśli ktoś bardzo nie przepada za tym smakiem nie oznacza to, że nie może korzystać z dobrych właściwości grejpfruta. Owoc nadaje się świetnie jako maseczka na trądzik oraz odkażająca i poprawiająca elastyczność skóry. Źródło: http://taurus-holiday.pl/