BRĄZOWY CUKIER
W czasie obecnej nagonki na cukier, którego nadmiar jest niezdrowy i stara się go jak najmniej dodawać do wszystkiego, osoby lubiące słodkie mają prawdziwy problem. Słodzić czy nie słodzić? Czy to naprawdę szkodzi, czy nie? Jak zdrowo zastąpić cukier w herbacie? Wiele osób kieruje się wówczas w stronę brązowego cukru, który uznawany jest za zdrowszy i mniej kaloryczny od białego.
Biały, buraczany cukier jest cukrem rafinowanym, z którego usuwane są zbędne elementy – stąd jego biały kolor. Cukier brązowy jest nierafinowany, powstaje z trzciny cukrowej i swój brązowy kolor zyskuje dzięki melasie, którą wcześniej oddziela się od niego, a potem ponownie dodaje.
Trudno ocenić jednoznacznie czy brązowy cukier trzcinowy jest faktycznie zdrowszy.
Ma inny smak i istotnie mniej kalorii, jednak nie są to tak duże aby mogły znacząco wpływać na wagę. Różnica kaloryczna między brązowym a białym cukrem to ledwie 20 kalorii, można więc uznać, że najwięcej wpływu na popularność brązowego cukru ma działanie psychologiczne i chęć znalezienia zastępstwa dla białego cukru. Źródło: http://taurus-holiday.pl/